Wil jij burn-out preventief aanpakken in jouw bedrijf?

You are here

Wil jij burn-out preventief aanpakken in jouw bedrijf?

13/08/2018

De Nationale Arbeidsraad (NAR) ondersteunt vanaf eind 2018 pilootprojecten voor de primaire preventie van burn-out.
 
Elk bedrijf kan een aanvraag indienen en maakt kans op een subsidie van 8.000 Euro (excl. BTW). De deadline voor het indienen van een aanvraag is 15 september 2018.
 
Meer info over dit project vind je terug op de website van de NAR.
 
Concreet moet de begeleidende organisatie aantonen dat hij maatregelen kan ontwikkelen in de volgende thema’s. Per thema geven wij daarnaast interessante tools mee waarmee je alvast zelf aan de slag kan gaan!
 
 

1. Arbeidsorganisatie
 

 
          Werkvermogen én werkbaarheid
 
Een Huis van werkvermogen is een handig hulpmiddel om werkvermogen en werkbaarheid in organisaties bespreekbaar te maken en geeft hints om knelpunten op te sporen en eraan te verhelpen.

 

2. Arbeidsvoorwaarden

 
        Starten met een competentiematrix
 
Een eenvoudige tool om op een visuele manier in kaart te brengen welke competenties essentieel zijn in je onderneming en in welke mate ze al aanwezig zijn bij je medewerkers. Op basis hiervan kan je bepalen welke opleiding nodig is, welk profiel je wil aanwerven,... Het kan je ook tijd besparen bij de voorbereiding van loopbaangesprekken of interne sollicitaties.

 

3.
Arbeidsinhoud
 
 
           Werkstress

Werkstress is in Vlaanderen het voornaamste werkbaarheidsprobleem. Dit betekent dat je meer spanning ervaart dan gezond is en dat je abnormaal lang moet recupereren van het werk waardoor je reeds gezondheidsproblemen ervaart of je ze riskeert te ontwikkelen.  

 

 
4.
Omstandigheden
 
 
Werk-Privé balans
 
Het is voor heel wat werkenden een uitdaging om een evenwicht tussen je werk en je leven buiten het werk, gezin, je vrienden en familie, je hobby’s,….te vinden. Deze balans is niet vanzelfsprekend!
 
De overheid ondersteunt door verscheidene maatregelen en verlofstelsels, maar ook op organisatieniveau kan je een beleid voeren dat hier impact op heeft.
 

 

5.
Interpersoonlijke werkrelaties
 

 
 
Ervaren medewerkers als mentors: win-win situatie
 
Het uitwerken  van  een mentorship in jouw organisatie kan de kennisborging alsook het  teamwork bewaken.
 

 
Werk je graag (verder) je opleidingsbeleid uit maar loop je vast? Een van onze sectorconsulenten komt graag gratis en vrijblijvend bij je langs. Maak hier jouw afspraak!
 

  Overzicht van relevante opleidingen uit het gratis aanbod die je hiermee op weg kunnen helpen:
 

 
Klik op de titel  en vind op onze website de praktische details van data én programma.
 

 
 

Vorig jaar konden 456 bedrijven rekenen op financiële steun van LOGOS voor het organiseren van opleidingen.