Educatief materiaal

You are here

Educatief materiaal

Geef je les in een sectorgerichte studierichting en ben je op zoek naar tips voor lesmateriaal? Wil je je lessen wat dichter bij de praktijk brengen?

Wij zetten je graag op weg met allerlei didactisch materiaal, zoals websites, foto’s ter illustratie, woordenlijsten, geografische kaarten, schema’s, filmpjes …

Wens je meer info over dit educatief materiaal? Laat het ons weten.

Hieronder vind je alvast enkele voorbeelden:

Documenten internationale handel

Bij internationale handel komen heel wat verschillende documenten te pas. De belangrijkste documenten die regelmatig worden gebruikt:

  • Vervoersdocumenten
    • CMR-vrachtbrief
    • CIM-vrachtbrief
    • Binnenvaartconnossement
    • Bill of Lading (Zeevaartconnossement)
    • Air Way Bill (AWB)
  • Invoer- en uitvoervergunning
  • Oorsprongsdocumenten
  • Gewichtscertificaat
  • Gezondheidscertificaat
  • Inspectiecertificaat
  • Laadbrief

Incoterms

De incoterms 2020 zijn internationaal gebruikte termen die wereldwijd toegepast worden. Zij dragen bij tot het afsluiten van correcte en duidelijke handelstransacties.
Misverstanden en dure juridische procedures kunnen hierdoor vermeden worden.
 
Doorstroomschema over incoterms. Door ja-neen vragen in te vullen kom je te weten onder welke incoterm je valt en wat de voorwaarden voor koper en verkoper zijn.
 

Edutip

  • Het belang van de incoterms toepassen op internationale handel.
  • Wat – waar – wanneer en waarom- that’s the question!!

Ook beschikbaar in andere talen (Engels – Frans en Duits). Maak hiervoor een afspraak via ons contactformulier.
 

The Flow

Flanders Logistics heeft een educatief lessenpakket 'The Flow' ontwikkeld dat in verschillende studierichtingen in het onderwijs kan gebruikt worden.Voor de leerlingen werd een leuke en handige leesmap / werkmagazine uitgewerkt waarin ze in verschillende modules kennis maken met logistieke items, zoals groene logistiek, retourlogistiek, VAL of toegevoegdewaardelogistiek, ...

Voor de leerkrachten zijn ook lesvoorbereidingen opgesteld.

Sinds september 2016 is theflow niet meer online.  Indien je als leerkracht het materiaal digitaal wenst te ontvangen, neem dan gerust contact op met sectorconsulenten@logosinform.be met vermelding van jouw school en studierichting.

Binnenvaart

De binnenvaart denkt met u mee

Om de flexibiliteit, ecologische én economische troeven van de binnenvaart in de verf te zetten, lanceerden Promotie Binnenvaart een nieuwe brochure. Die biedt een frisse kijk op logistiek, om op je eigen tempo te doorbladeren. Want de Watersnelweg stroomt ook precies zo snel en zo ver als jij wilt. Laat je vooroordelen over de binnenvaart dus varen: de voordelen spreken voor zich!
Bekijk de brochure

Spoorvervoer

Filmpje in het Frans over de uitdagingen voor het spoorvervoer als transportmodus:
‘L’Europe du rail’

Edutip

  • Bereid vragen (in het Frans) voor; leerlingen/studenten antwoorden in het Frans en maken ook een lexicon op.
  • Naast Frans is Engels (en Duits) belangrijk in onze sector!


B-Cargo (fiches)

Download de fiches hier.

Luchtvervoer

Het gebruik van vliegtuigen voor het vervoer van goederen raakt steeds meer ingeburgerd. Vooral koerierdiensten hebben wereldwijde netwerken uitgebouwd. Luchtvracht bestaat voornamelijk uit relatief lichte maar kostbare lading.

Langs het luchthaventerrein van Zaventem hebben zich verschillende logistieke dienstverleners gevestigd. Dit logistiek knooppunt kan via het wegennet de rest van België bestrijken.

Maar hoe doen ze dit bij onze buren? We nemen een kijkje net over de grens, namelijk bij Schiphol Amsterdam Airport in Nederland.

Extra drukte bij Schiphol Cargo door Valentijnsdag:

Edutip

Vraagjes:

  • Welke producten worden bij voorkeur vervoerd per lucht?
  • Welke zijn de import –en exportlanden van de bloemen?
  • Wat zijn de voordelen van luchttransport?
  • Denk ook aan spoedbestellingen van medische producten bij buitenlandse (natuur)rampen!

 
 

Warenkennis

In de internationale handel draait alles rond het verkrijgen, vervoeren, behandelen, controleren en opslaan van goederen. Daarom is een goede productkennis (inclusief gevaarlijke goederen) absoluut noodzakelijk.

Uiteraard kan je onmogelijk alle goederen/producten kennen. Belangrijk is wel een kijk op een aantal typische producten te krijgen op hun specifieke eigenschappen en bijhorende behandelings- en opslagtechnieken.

Op de website van Port of Antwerp Bruges vind je hierover heel wat bruikbare info terug.
Enkele voorbeelden:

Wil je meer weten over de rol van de Antwerpse haven en de link naar ons dagelijks leven als consument en de goederen in de winkelrekken? In deze interessante publicatie uit De Standaard lees je hier meer over.

Contacteer ons voor meer info.

Douane

Het Antwerp Port Community System (APCS) biedt een gratis web applicatie aan die de formaliteiten voor containerexport en transitaangiften aanzienlijk vereenvoudigt. De e-Balie!

Meer dan 700 firma’s en meer dan 2000 gebruikers uit de hele Europese Unie zijn ondertussen aangesloten op de e-Balie. Verladers, expediteurs, douaneagenten, transporteurs of scheepsagenten kunnen de gegevens van de laadkist en de douaneaangiften elektronisch aanmelden. Bij aankomst op de kaai zal de terminaloperator deze gegevens ophalen en de aankomstmelding aan de douane zenden. Deze melding is door de douane verplicht gesteld in het kader van het Export Control System.

Bekijk hier de tutorial E-douane

Edutip

Verklaar het belang van  volgende douanedocumenten:

  • COA – EX – T2L – TN - 226

Wil je graag informatie over de verschillende douanedocumenten?

Contacteer ons.
  
 
 

International Trade

LOGOS heeft deze website uitgebouwd om studenten kennis op te laten doen over de sector van de internationale handel, het vervoer en de logistiek. 

Interactief leren

Het Logistics Innovation & Training Center (LITC) in Laakdal biedt jouw leerlingen gratis een (halve) dag de kans om een stap te zetten in de logistieke wereld en hen warm te maken voor een boeiende loopbaan in de logistiek.

Het LITC heeft ook verschillende leerspellen in de aanbieding. Kijk hier hoe een bezoek aan LITC verloopt.

Cases & studies

  • Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad publiceerden Haven en Goed met een artikel ‘Hoe verscheep je een festival als Tomorrowland?’ 
    Heel erg leuk en interessant om in de klas te gebruiken! Je kan dit ook online vinden op de website van Port of Antwerp Bruges.
     
  • Dit filmpje van DHL over de toekomst van de logistiek lijkt futuristisch, maar is niet zo veraf als je denkt! Verschillende scenario's worden bekeken en kunnen boeiend zijn om een discussie in je klas rond op te bouwen.
     
De sector van de internationale handel, het vervoer en de logistiek telt niet minder dan 3 560 bedrijven.