Werkbaar werk

You are here

Werkbaar werk

Meer dan ooit zijn werkbaar werk en welzijn cruciale thema’s zijn in het personeelsbeleid. Het menselijk kapitaal in je onderneming koesteren zorgt voor een positieve, werkbare werkomgeving en zorgt voor meer engagement om die extra mile te gaan. LOGOS wil inzetten op het realiseren werkbaar werk.
 

Werkbaarheidsmonitor SERV: Hoe werkbaar vinden jouw bedienden hun werk? 

Als opleidingsfonds vroegen we ons af hoe onze bedienden de werkbaarheidsgraad in onze sector ervaren. We besloten polshoogte te nemen aan de hand van de Vlaamse werkbaarheidsmonitor. Met dit meetsysteem onderzoekt de SERV 4 werkbaarheidsindicatoren:

  • werkstress
  • motivatie
  • leermogelijkheden
  • werk-privé balans.

De werkbaarheidsgraad verwijst dan naar het percentage werknemers dat een kwaliteitsvolle job heeft: een job die je niet overspannen of ziek maakt, die aantrekkelijk en boeiend is, die kansen biedt om bij te blijven, én met ruimte voor gezin en sociaal leven.

Met een werkbaarheidsgraad van 55,1% scoort onze sector 5,5% beter dan de Vlaamse arbeidsmarkt. Langs de andere kant zijn er wel ongeveer 18.200 bedienden die zich niet comfortabel voelen in hun job. Cijfers om van te duizelen. Want een tevreden medewerker is tenslotte een geëngageerde medewerker.

Lees hier de samenvatting van het rapport.
 

Scan werkbaar werk 

LOGOS ontwikkelde een handige scan waarmee je in een handomdraai een overzichtelijk rapport krijgt over de volgende thema’s in jouw bedrijf:

  • gezondheidsbeleid
  • emotionele belasting
  • interne relaties
  • opleidingsbeleid
  • afwisseling in het werk
  • arbeidsomstandigheden
  • autonomie
  • werktempo & werkhoeveelheid. 

Aan de hand van de scores krijg je gratis praktische tools en tips voor verbetering. Bovendien kun je op vraag bijkomende info ontvangen.

Benieuwd naar hoe jouw bedrijf scoort? Start hier de scan werkbaar werk 

Stappenplan voor een goed deconnectiebeleid

De toegenomen flexibiliteit door o.m. telewerken kan bijdragen tot een betere werk-privébalans, maar biedt eveneens uitdagingen. In het kader van het recht op deconnectie is het daarom belangrijk om een geïntegreerd beleid te implementeren. Dit stappenplan voor een goed deconnectiebeleid biedt praktische handvaten voor het invoeren van het beleid, tips om medewerkers de ruimte te geven om te deconnecteren en voorbeelden van afspraken rond communicatie tijdens en buiten de werktijd (alsook rond het gebruik van digitale tools).
 
Ontdek hier onze tips en tricks!
 

De Werkbaarheidscheque

Wil je in een volgende fase de knelpunten rond werkbaar werk binnen je organisatie verder aanpakken, dan kan je gebruik maken van de werkbaarheidscheque tot € 9.000.  Opzet is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Alle info is hier terug te vinden, lees meer over de werkbaarheidscheques 2024. Een werkbaarheidscheque aanvragen kan eenvoudig via de website. Om je hierbij te helpen kan je instructiefilmpjes bekijken of de handleiding raadplegen.

Psychosociale risico’s op het werk

Psychosociale risico’s vormen een belangrijke bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers en voor het goed functioneren van de ondernemingen.
De werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor het beleid op het vlak van welzijn in zijn onderneming. Hij moet een voorkomingsbeleid voeren inzake de psychosociale risico’s. De werkgever moet een risicoanalyse van de psychosociale aspecten uitvoeren om deze risico’s op een effectieve en efficiënte manier te voorkomen.
 
De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft een aantal instrumenten ter voorkoming van psychosociale risico’s op punt gesteld, waaronder de 'Knipperlichten Psychosociale Risico’s'. De Knipperlichten kunnen gebruikt worden in alle ondernemingen en instellingen. 

Deze ‘Knipperlichten Psychosociale Risico’s' is een tool die gebruikt kan worden om een eerste indicatie te krijgen van de aanwezigheid van psychosociale risico’s in de onderneming en van het niveau waarop ze voorkomen. Het instrument bestaat uit een vragenlijst die moet worden ingevuld door een beperkte groep personen, representatief voor de onderneming.

FitBonus

De FitBonus is een welzijnstraject voor kmo’s waarin we jouw werknemers begeleiden naar een gezonder en fitter leven. Fysiek, sociaal en mentaal fitte collega’s hebben een positieve impact in elke organisatie. Het ziekteverzuim daalt en de productiviteit stijgt. Het is gratis en je kan tot 50 werknemers inschrijven. Een initiatief van de Vlaamse overheid. Lees meer over de FitBonus.

Werkbaar wint

Soms wandelen je medewerkers door hun job, soms lopen ze, en soms is het nodig om een sprintje te trekken. Maar voortdurend sprinten is niet vol te houden. De balans tussen de drie tempo’s bewaren is niet alleen belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van je werknemers, het zorgt er ook voor dat ze langer aan boord blijven. Problematische werkstress en een onevenwichtige werk-privébalans zorgen namelijk voor meer ziekteverzuim. Sta daarom even stil bij de werkbaarheid in je bedrijf! 
Praktische tips & voorbeelden op werkbaarwint.
De folder bekijk je hier!  
 

Elk jaar zo’n 533 opleidingen op de kalender, waarvan 205 verschillende …