Inclusief ondernemen: Lineas voegt de daad bij het woord

You are here

Inclusief ondernemen: Lineas voegt de daad bij het woord

21/10/2024

Wanneer het op inclusief ondernemen aankomt, voegt Lineas de daad bij het woord. Het charter met zes kernwaarden, waaronder gelijke kansen voor iedereen en het vermijden van discriminatie, illustreert dat. Voor het topic ‘globaal verbinden’ werkt Lineas samen met JobRoad. Deze netwerkorganisatie richt zich op mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Gunter Van Rompaey, Learning & Development Manager bij Lineas, en collega Leen Laes, Talent Acquisition Manager, grepen de kans om aan LOGOS hun inclusieve aanpak te illustreren.

Wat was de aanleiding om volop in te zetten op Divers-Equity-Inclusive of kortweg DEI?

Gunter: “De maatschappij verandert en dat weerspiegelt zich niet altijd op de werkvloer. We kregen een aantal functies moeilijk ingevuld. Door de DEI-bril op te zetten, boren we een nieuwe doelgroep aan en ontdekken we verschillende kansen. Het management werkt samen met de werknemersvertegenwoordigers op de werkvloer en kan zo rekenen op een sterk intern draagvlak.”

Kun je een voorbeeld geven van engagementen die worden nagestreefd en die gerespecteerd worden?

 “We stelden een kader op met zes kernwaarden die een inclusieve werkplek bevorderen. We willen een omgeving bieden waar personeel veilig kan werken volgens hun eigen cultuur. Dit is natuurlijk een werk van lange adem waar we enige tijd geleden mee startten.

Kun je een voorbeeld geven hoe dit in de praktijk werkt?

“In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat nieuwe werknemers tijdens hun onboarding een peter of meter krijgen. Deze mentor begeleidt hen de eerste maanden, maar hij doet veel meer dan ‘on the job training’ geven. De peter of meter helpt ook met zaken die niet meteen samenhangen met de job. Hebben ze bijvoorbeeld administratieve knopen te ontwarren bij het ziekenfonds, kan ook daar de peter of meter bijspringen.

Een ander voorbeeld … onze samenwerking met Jobroad. Voor de invulling van onze vacatures stelden zij een aantal kandidaten voor die bij Lineas passen: Die dezelfde waarden nastreven en zich ook in de missie van ons bedrijf kunnen vinden. Oekraïners die de taal nog niet machtig zijn, maar wel gemotiveerd, kunnen dankzij enkele inspanningen toch perfect instromen.

Nog een voorbeeldje zijn de ‘awareness opleidingen’ voor people managers. Als je werkt met verschillende culturen, is het onmogelijk om alle gevoeligheden die hierbij horen, te kennen. Maar met deze opleidingen trekken we dit open en maken we onze collega’s attent op mogelijke gevoeligheden die onder de radar blijven, maar toch kwetsend kunnen zijn.”

Echo’s vanuit het veld

Yannick en Morad draaien allebei al enkele jaren mee bij Lineas en beamen dat de beoogde bedrijfscultuur daadwerkelijk wordt toegepast.

Yannick vertelt: “Toen ik als technieker bij Lineas begon, werd ik goed ondersteund door een teamleader met visie en leiderschapskwaliteiten. Hij leerde me de kneepjes van het vak, waardoor ik vrij snel een uitgebreider takenpakket kreeg. Iedereen die start bij Lineas krijgt gelijke kansen, maar ze doen nog meer. Mensen met een migratieachtergrond krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om taalopleidingen te volgen. 

Ook helpen we elkaar hier bij Lineas. Worstelt een collega met administratieve zaken van zijn ziekenfonds of iets anders, dan staat hier altijd iemand klaar om hem wegwijs te maken.”

Morad bevestigt: “Toen ik bij Lineas aan de slag ging, waren er nog niet zoveel werknemers met Marokkaanse roots. Dat was voor mij wel wennen. Ik voelde me een buitenbeentje, maar met de hulp van het bedrijf werden er heel veel vooroordelen overwonnen. Nu ontvang ik vooral respect van de collega’s, want ze kennen me en weten waarvoor ik sta. Lineas houdt wel de vinger aan de pols. Bij racisme of discriminatie worden er meteen gesprekken ingepland, eerst individueel, daarna collectief, om racisme snel de kop in te drukken. Ook bekleden meer vrouwen nu verschillende kaderfuncties. Zo wordt Lineas een betere weerspiegeling van de maatschappij. Dat maakt het boeiend en leerrijk voor iedereen.”

Dit interview toont duidelijk hoe Lineas zich inzet voor een inclusieve en diverse werkplek. Deze inspanningen worden gewaardeerd door zowel het management als de werknemers. Lineas blijft werken aan een omgeving waar iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt.
De verhalen van Gunter en Leen, Yannick en Morad laten zien dat inclusie niet alleen een beleidsmaatregel is, maar een levende praktijk die de cultuur van Lineas versterkt, verrijkt en futureproof maakt.

53 medewerkers leerden doelgerichter volgens prioriteiten te werken en kregen zo meer controle over de beschikbare tijd dankzij de opleiding 'Time en Priority Management'.